Ontspannen naar de dierenarts met je hond, wat je echt moet weten
Mijn hond en ik komen regelmatig bij de dierenarts. Voor haar periodieke medicatie, controles en onderzoeken als daar aanleiding voor is. Keer op keer besef ik me hoe fijn en belangrijk het is om een goede dierenarts te hebben. Een goede dierenarts is in mijn ogen iemand die met je meedenkt, naar je luistert, je vragen beantwoord en de tijd neemt.
Iemand die kundig is in het vak en ook in staat is om de soms lastige medische termen in Jip en Janneke taal uit te leggen. Iemand die een kritische en onderzoekende houding aanneemt, duidelijke informatie geeft over bijvoorbeeld effecten van medicatie of het nemen van een beslissing als het gaat over een medische ingreep.
Maar een goede dierenarts is vooral iemand die beseft dat een bezoek aan de dierenarts voor een hond heel stressvol kan zijn en hier rekening mee houdt door een fijne benadering. Ja, dat is echt fijn en belangrijk.
Zelfs de meest relaxte honden kunnen gespannen raken bij de dierenarts. Daarom geef ik je graag tips die je kunnen helpen bij een (meer) ontspannen dierenarts bezoek met jouw hond.
Mijn reis naar een nieuwe dierenarts
Jaren geleden besloot ik van dierenarts te veranderen. De nieuwe praktijk was wat verder weg, maar dat was niet de enige reden. Mijn vertrouwen in mijn oude dierenarts was flink gedaald. Toen ik me zorgen maakte over het gedrag van mijn hond, vond de dierenarts verder onderzoek niet nodig. Ik voelde me totaal niet gehoord.
Tijdens een langdurige afwezigheid van mijn vaste dierenarts, kreeg ik te maken met een vervanger die mijn hond onhandig en hardhandig onderzocht. Dit veroorzaakte zoveel stress bij mijn hond dat ze daarna steeds banger werd voor de dierenarts.
Het was duidelijk: tijd voor een nieuwe dierenarts. En gelukkig heeft die keuze het vertrouwen van zowel mij als mijn hond hersteld.
Een open communicatie met de dierenarts is van cruciaal belang. Wanneer je het gevoel hebt dat jouw dierenarts niet of onvoldoende naar je luistert, je vragen beantwoord of de tijd voor je neemt, jouws inziens te snel tot een conclusie komt of je vindt de manier waarop de dierenarts jouw hond benaderd onprettig; aarzel dan niet om daarover het gesprek aan te gaan en jouw zorgen te delen. Als je dan alsnog het gevoel hebt dat er geen match (meer) is, je bent vrij om op zoek te gaan naar een andere dierenarts.
Terug naar het onderwerp, ontspannen met je hond naar de dierenarts. Want jouw hond verdient dat. Met de juiste aanpak is dat ook absoluut mogelijk.
Het hoort er gewoon bij
Regelmatige gezondheidscontroles van jouw hond horen er nu eenmaal bij. Je kunt vroegtijdig problemen opsporen, reguliere controles en behandelingen zoals vaccinaties zijn normaal. En regelmatig langsgaan kan ook de angst voor dierenartsbezoeken verminderen omdat ze eraan wennen.
Positieve ervaring.
Zorg ervoor dat jouw hond de bezoekjes aan de dierenarts positief ervaart. Of in ieder geval ervaart als iets in zijn leven dat er nou eenmaal bij hoort.
Hoe? Plan een aantal keren in dat je met jouw hond gewoon eventjes langs gaat bij de dierenarts om even gedag te zeggen of alleen te wegen op de weegschaal en daarna weer weg te gaan. Beloon natuurlijk wel wanneer jouw hond dit goed doet en/of maak het leuk door bijvoorbeeld even te spelen met jouw hond in de wachtkamer.
Zo heb ik met mijn hond in de beginperiode bij de nieuwe kliniek regelmatig een ‘gewoon’ bezoekje gebracht aan de kliniek zonder dat er aanleiding toe was. De insteek? Naar de dierenarts gaan is niet alleen maar gerelateerd aan lichamelijk onderzoek, stress, pijn of het krijgen van prikken maar is ook normaal; iets wat erbij hoort in het leven van een hond.
En ik doe het nu nog steeds. Als ik alleen medicatie moet ophalen mag mijn hond gewoon even mee. Dit brengt me bij de eerste tip.
Tip 1: een goede voorbereiding
Wees voorbereid. Ga met je hond voorafgaand aan het dierenartsbezoek rustige oefeningen doen, geef een lekker kauw bot, maak een lick mat klaar of maak een lange snuffelwandeling. Dit kan helpen in het creëren van de nodige ontspanning en rust bij jouw hond die hij o zo nodig heeft tijdens het bezoek of een behandeling.
Voorkom contact met andere honden
Probeer te voorkomen dat jouw hond onnodig in contact is met andere (gestreste) dieren in de wachtruimte. Wacht even buiten of in de auto en bel van tevoren of de afspraak op het besproken tijdstip doorgaat voordat je naar binnen gaat.
Aanraken is OK
Leer je hond van tevoren dat bepaalde fysieke aanrakingen aan zijn lijf OK zijn. Niks aan de hand dus. Hiermee bedoel ik natuurlijk niet het aaien van jouw hond. Het gaat hier om het aanraken en onderzoeken van zijn poten, het bekijken van zijn bek en tanden of het aanraken van zijn buik als voorbeeld. Het is belangrijk dat jouw hond hiermee vertrouwd raakt om onnodige angst en stress te voorkomen bij de dierenarts.
Overleg met de dierenarts
Bespreek van tevoren met de dierenarts over de eventuele angst of stress van jouw hond. Een goede dierenarts houdt hier altijd rekening mee, legt procedures aan je uit en heeft misschien wel goede tips. In sommige gevallen kan een dierenarts adviseren om een kalmerend middel te geven voorafgaand aan het bezoek. Raadpleeg hiervoor altijd je dierenarts voordat je medicatie geeft!
Tip 2: belonen
Als bewuste en welzijnsgerichte hondeneigenaar begrijp je hoe belangrijk het is om je maatje te kunnen belonen voor gewenst gedrag. Echter, als je jouw hond niet kunt belonen, wordt het lastig om dat gewenste gedrag te trainen, toch? Jouw hond kunnen belonen met voer of met spel of oprechte aandacht is aan te leren. Echt waar. Kijk eens kritisch naar de beloning die je aanbiedt, is dit voor jouw hond wel echt een beloning? Is deze beloning passend bij deze situatie of zijn gemoedstoestand van dat moment? Zelfs op een andere manier jouw beloning aanbieden, dat kan al een verschil maken.
De kunst van het belonen
Hoewel lekkere traktaties vaak effectief zijn, is het belangrijk om te onthouden dat sommige honden daar ook erg opgewonden van kunnen raken. In zulke gevallen kan het helpen om het dagelijkse voer als beloning te gebruiken. Dit kan namelijk net zo effectief zijn. De beloningservaring kun je zelfs vergroten door niet 1 maar meerdere voertjes achterelkaar te geven als beloning. Hoge waarde beloning (super lekkere beloningsvoertjes) kan overigens erg goed helpen bij het belonen van gewenst gedrag wanneer er sprake is van een nieuwe, moeilijke of stressvolle situatie voor de hond. Zoals bij de dierenarts. Je zult dan tenslotte moeten opboksen tegen alle lastige prikkels en afleidingen die een hond ervaart.
“Die van mij neemt dan geen voer aan”
Soms kan het voorkomen dat je hond niet openstaat voor beloningen in bepaalde situaties. Dit gebeurt meestal wanneer je hond overweldigd is door emoties en misschien enkel instinctief nog kan reageren op een prikkel of situatie. In deze gevallen is het vooral belangrijk om begrip te tonen en hem te ondersteunen maar ook om je te beseffen dat je hond op dat moment ook echt niet in staat is om de beloning aan te nemen. Zijn lijf en hoofd zijn met totaal andere zaken ‘bezig’ op dat moment. Dan is het goed om aan de slag te gaan om de beloningsgevoeligheid van jouw hond te vergroten. Wil je meer hierover weten? https://flowdogs.nl/life-skills-training-fun/
Tip 3: ontspannen maar
Ik wilde ervoor zorgen dat Saar zo ontspannen mogelijk bij de dierenarts kon zijn. Dit is hoe ik dat heb aangepakt. Ik ging haar (vooraf) meer bewust belonen voor haar voor kalme gedrag in verschillende situaties, zowel thuis als buitenshuis. We oefenden het ‘blijf rustig’-commando en ik deed spellen met haar om haar te helpen schakelen tussen hoge en lage opwinding. Leren kalm zijn is niet alleen handig voor bij de dierenarts natuurlijk, maar ook voor het algemene welzijn van je hond. Kalmte is namelijk een belangrijke vaardigheid die de hond vooral in staat stelt om goed te kunnen nadenken en vanuit rust de juiste keuzes te maken.
Jouw kalmte is key
Wanneer je bezig bent om jouw hond te leren ontspannen, kalm te zijn in voor hem spannende of stressvolle situaties is jouw eigen rust en kalmte echt ook belangrijk. Jouw rustige en kalme uitstraling en stem zijn dan zeker helpend om jouw hond in zijn rust en ontspanning te kunnen ondersteunen. Zo kun je bijvoorbeeld door je hurken gaan als je jouw hond beloont voor braaf liggen in de wachtkamer van de dierenarts. Wanneer je dit doet en je legt de beloningsvoertjes ook rustig op de grond, dan blijft jouw hond gemakkelijker liggen. Of masseer zijn oren zachtjes of kriebel je hond op zijn borst om te ontspannen. Hier wordt je zelf trouwens ook rustig van.
Tip 4: werk aan zelfvertrouwen en optimisme
Een stevige basis
Als je mijn hond zou moeten indelen als optimistisch, type happy go lucky of juist behoedzaam met de neiging naar pessimisme, dan past zij in de tweede categorie het beste. In de praktijk betekent dit dat ze nieuwe, of onverwachte dingen en situaties vaak als spannend of eng ervaart en het haar snel stress geeft. Dit leidt dan veelal tot ongewenst gedrag. Daarom besteed ik veel tijd een aandacht aan het bouwen en behouden van haar zelfvertrouwen en optimisme. Door middel van eenvoudige oefeningen en leuke spellen werken we aan het omgaan met nieuwe en voor haar spannende dingen, situaties en prikkels zodat ze minder snel de noodzaak voelt om heftig te reageren op een nieuwe omgeving of een spannende situatie en juist te kiezen voor zelfvertrouwen, optimisme en kalmte. Wil je weten welke spellen hiervoor het meest geschikt zijn? Neem contact op via https://flowdogs.nl/contact/
Tip 5: samenwerken en samen leren
Begeleid en ondersteun jouw hond
Samen sta je sterk is de uitdrukking. En dat gaat ook zeker op voor een dierenartsbezoek. Begeleid jouw hond en ondersteun hem. Wees je bewust van zijn emoties en dat een dierenarts bezoek erg stressvol kan zijn voor jouw hond. Je kunt hem al simpel ondersteunen door hem met een vriendelijke en zachte stem te vertellen dat hij het super goed doet. Of je laat hem tussen je benen zitten of liggen want dat geeft jouw hond een veilig en vertrouwd gevoel. Rustig aaien kan ook al enorm helpend zijn wanneer de dierenarts een handeling verricht. Vraag de dierenarts dat je bij de zorghandelingen erbij wilt zijn zodat het echt samen kan doen.
Concept trainen
Wist je dat de methode concept trainen (bij Flowdogs heet dit life skills training & fun) een leuke en toegankelijke manier is om je harige vriend voor te bereiden op allerlei situaties in het dagelijkse leven, zoals ook een bezoek aan de dierenarts. Deze vaardigheden, die we ‘concepten’ noemen, zijn als bouwstenen voor het gedrag van je hond. Ze dragen bij aan een blije en stabiele hond. En in dit geval is het helpend om een hond zo veel mogelijk stressvrij een bezoek bij de dierenarts te laten hebben.
Concept training draait om het begrijpen van de basisprincipes die het gedrag van je hond beïnvloeden. Voordat je specifiek gedrag gaat aanleren, is het belangrijk om te bedenken welke vaardigheden daarvoor van toepassing zijn. Die vaardigheden ga je aanleren door korte spellen en leuke oefeningen zodat je gemakkelijker dat gewenste gedrag kan aanleren.
Tevens leert deze methode je om echt samen te werken en je leert jouw hond ook goed kennen. Je ontdekt wat hem motiveert en geruststelt. Wat zijn natuurlijke behoeftes zijn en hoe je daar het beste aan kunt voldoen. Voor meer informatie verwijs ik graag naar https://flowdogs.nl/concept-trainen-uitgelegd/
Kortom, wil je meer weten over het aanleren van vaardigheden en concept training? Neem een kijkje op mijn website www.flowdogs.nl , waar je kunt ontdekken hoe ik life skills training en leuke lessen aanbied die je kunnen helpen om een nog betere relatie met je hond op te bouwen. Samen kunnen we werken aan een gelukkige en goed aangepaste hond die klaar is voor elke uitdaging die het leven te bieden heeft.
Alle tips voor een ontspannen en stressvrij dierenartsbezoek met je hond op een rij:
- Gewenning. Het is belangrijk om jouw hond als het lukt al op jonge leeftijd kennis te laten maken met verschillende omgevingen, dingen, dieren en mensen inclusief bezoekjes aan de dierenarts. Hierdoor raakt jouw hond gewend aan nieuwe situaties en kan hij meer ontspannen tijdens toekomstige bezoekjes.
- Positieve ervaring. Zorg ervoor dat jouw hond de bezoekjes aan de dierenarts positief ervaart. Of in ieder geval ervaart als iets normaal dat er nou eenmaal bij hoort. Hoe? Plan een aantal keren in dat je met jouw hond gewoon eventjes langs gaat bij de dierenarts om even gedag te zeggen of alleen te wegen op de weegschaal en daarna weer weg te gaan. Beloon natuurlijk wel wanneer jouw hond dit goed doet en/of maak het leuk door bijvoorbeeld even te spelen met jouw hond in de wachtkamer.
- Kalmte. Erg belangrijk voor je hond om kalm te kunnen zijn in verschillende omstandigheden maar blijf zelf ook rustig. Dat helpt jouw hond enorm om zich gemakkelijker te kunnen ontspannen en zich bij jou veilig te voelen.
- Aanraken is OK. Leer je hond van tevoren dat bepaalde aanrakingen aan zijn lijf OK zijn. Zoals het aanraken en onderzoeken van zijn poten, het bekijken van zijn bek en tanden of het aanraken van zijn buik. Het is belangrijk dat jouw hond hiermee vertrouwd raakt.
- Wees voorbereid. Ga met je hond voorafgaand aan het bezoek rustige oefeningen doen, geef een lekker kauw bot, maak een lick mat klaar of maak een lange snuffelwandeling. Dit kan helpen in het creëren van de nodige ontspanning en rust bij jouw hond die hij o zo nodig heeft tijdens het bezoek of een behandeling.
- Voorkom contact. Probeer te voorkomen dat jouw hond onnodig in contact is met andere (gestreste) dieren in de wachtruimte. Wacht even buiten of in de auto en bel van tevoren of de afspraak op het besproken tijdstip doorgaat voordat je naar binnen gaat.
- Overleg met de dierenarts. Bespreek van tevoren met de dierenarts over de eventuele angst of stress van jouw hond. Een goede dierenarts houdt hier altijd rekening mee en heeft misschien wel goede tips.In sommige gevallen kan een dierenarts adviseren om een kalmerend middel te geven voorafgaand aan het bezoek. Raadpleeg hiervoor altijd je dierenarts voordat je medicatie geeft.
- Oefen vóór de situatie. Probeer zo veel als mogelijk te bedenken welke vaardigheden jouw hond mag leren voorafgaand aan het bezoek zodat het dierenartsbezoek zo goed en stressvrij mogelijk verloopt voor jouw maatje.
- Werk aan zelfvertrouwen. Succeservaringen bij oefeningen zijn hierbij belangrijk en zorgen voor groei in het zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen helpt enorm bij sneller leren en kalmer zijn in de algemene manier van doen van jouw hond.
- Ondersteun jouw hond: de beste ondersteuning voor jouw hond dat ben jij! Jij mag jouw hond helpen en begeleiden. Je mag hem ondersteunen bij zijn emoties en wees begripvol voor de situatie waar hij in zit.
Natuurlijk is hier veel meer over te vertellen. Daarvoor is deze blog te kort. Wil je meer informatie over hoe je een dierenarts bezoek goed kunt voorbereiden? Of over hoe je de stress van jouw hond kunt verminderen? Een (meer) ontspannen dierenarts bezoek met je hond is echt mogelijk!
Flowdogs helpt je graag.