En, waarom jouw hond meer rust nodig heeft dan jij denkt..
Iedereen weet wel dat een hond voldoende fysieke beweging en mentale uitdagingen nodig heeft, maar voldoende rust en slaap zijn net zo belangrijk. Dit wordt best vaak onderschat. Hoe belangrijk is het eigenlijk om een hond voldoende rust te geven, en waarom?
Heel simpel: als je jouw hond niet genoeg rust gunt, zal zijn leer- en herstelvermogen afnemen. Stresshormonen kunnen de overhand nemen, de stressemmer van jouw hond loopt sneller vol of zelfs over, en jouw eigen frustratie zal ook in rap tempo kunnen oplopen.
Honden die druk of zelfs hyper zijn, worden vaak verkeerd begrepen. Ze worden soms bestempeld als honden die niet goed kunnen luisteren of als “zo zijn ze nou eenmaal”. Het is niet ongewoon dat eigenaren denken dat hun hond meer beweging nodig heeft als hij druk gedrag vertoont. Ze gaan langer wandelen of gooien vaker ballen, wat uiteindelijk een hond oplevert met een goede conditie, maar dit lost het drukke gedrag niet altijd op. Sterker nog, het kan jouw hond zelfs extra druk maken. Daarnaast is het zo dat het voor sommige honden best lastig is om zelf rust te nemen en hebben hierbij onze hulp nodig om dat te leren.
De stressemmer van jouw hond
En wat is die stressemmer nu precies?
Gedurende de dag kan een hond spanning (stress) opbouwen want jouw hond maakt van alles mee wat zijn stressemmer vult: ontmoetingen met mensen of andere honden, spelen, onvoldoende rust/slaap, pijn of honger, nieuwe situaties of omgevingen etc. Zowel positieve als negatieve dingen dus.
Het gaat dan natuurlijk om een denkbeeldig emmertje en die is standaard gevuld met een normale hoeveelheid stress-hormonen. Elke keer als de stressemmer zich vult zorgt het lichaam er ook weer voor dat de stresshormonen ook weer afgebouwd worden. Maar als het sneller opstapelt dan de hond kan afbreken kan hij dus bijvoorbeeld op iets kleins ineens heftig of onrustig reageren. De grootte van de stressemmer verschilt ook nog eens per hond.
5 tips hoe je de emmer kunt legen
Heel simpel. Rust. Rust helpt en geeft een stop in prikkels. Dit is nodig om de stressemmer te kunnen legen. Maar ook andere dingen helpen zoals snuffelen, kauwen, likken, hersenwerkjes helpen de emmer te legen. Want bij stressprikkels worden stresshormonen aangemaakt, zoals cortisol. Gelukkig kan een gezond hondenlichaam dit heel goed zelf weer afbreken maar daar is rust wel bij nodig. En als je te snel achter elkaar nieuwe stress prikkels meemaakt, dan gaan de stress hormonen zich stapelen. Tot de rand van de emmer of er zelfs overheen en dan loopt de emmer over. De stress die kan dan op een ongewenste manier tot uiting komen zoals sneller grommen, blaffen, uitvallen, hyper gedrag etc. Op dit hoge stressniveau heeft het hondenlijf dus meer tijd nodig om te herstellen, de zogeheten emmer dus weer leeg te krijgen. Rust en kalmte zijn belangrijke concepten binnen de methode van concept training. Meer weten over deze super leuke methode? https://flowdogs.nl/concept-trainen-uitgelegd/
Wat als je de stressemmer van jouw hond zelfs kunt gaan vergroten?
Zodat deze minder snel vol raakt en zich ook nog eens sneller leegt
Het rustprotocol biedt uitkomst. De drie onderdelen geven je belangrijke handvatten zodat jij jouw hond nog beter kan helpen om kalmer te worden, rust te vinden en zijn slaap te bevorderen. Help jouw hond om rustig en kalm te worden.
- Passieve Rustactiviteiten Om je hond te helpen ontspannen en mentaal voldaan te maken, zijn passieve rustactiviteiten belangrijk naast fysieke beweging en leuke activiteiten. Dit zorgt voor voldoende balans. Denk aan het gebruik van een gevulde kong of een Topl, een gezond kauwwerk, hersenwerkjes, snuffelwandelingen en het strooien en laten zoeken van voertjes. Deze activiteiten verlagen over het algemeen de opwinding van je hond.
- Beperking van Ruimte Je wilt graag rust creëren voor je hond en dat kun je doen door ook de ruimte van je hond te beperken om slaap aan te moedigen. Gebruik bijvoorbeeld een passende bench, een comfortabele mand of plaats een hekje om de bewegingsruimte te beperken. Zorg er wel voor dat deze ruimte niet vol is met speelgoed en niet in een drukke looproute staat waardoor hij ook niet zo snel wordt gestoord. Dat geeft hem een eigen veilige en rustige plek waar hij goed tot rust kan komen.
- Actieve Rustactiviteiten Hiermee wordt bedoeld dat je je hond beloont voor momenten van spontane rust, zoals wanneer hij uit zichzelf rustig gaat liggen, niet blaft als er iemand langs het huis loopt bijvoorbeeld. Wanneer je dit gedrag bewust gaat opmerken, moedig je je hond aan om vaker voor de kalmte te kiezen.
Wil je weten hoe jij het rustprotocol kan het beste kunt toepassen bij jouw hond? Of ben je op zoek naar praktische trainingstips? https://flowdogs.nl/gratis/
Flowdogs helpt je graag! https://flowdogs.nl/contact/