Jouw hond rustig, kalm of relaxt?

Stapsgewijs toewerken naar een rustige, kalme hond.

Iedereen weet wel dat jouw hond voldoende beweging nodig heeft en ook mentale uitdagingen. Maar rust geven en voldoende slaap, dat is net zo belangrijk. Dit wordt nog wel eens onderschat. Hoe belangrijk is het om een hond voldoende rust te geven? Heel simpel, doe je dat als eigenaar niet of help je jouw hond daarbij niet voldoende, dan zal het leervermogen en herstelvermogen van de hond een stuk minder zijn, stresshormonen als adrenaline en cortisol nemen de overhand, de stressemmer van jouw hond loopt snel vol of zelfs over en de frustratie bij jou zal in rap tempo oplopen.

Honden die druk of zelfs hyper zijn, worden nog wel eens verkeerd begrepen. Ze worden soms bestempeld als honden die niet goed kunnen luisteren of “zo zijn ze nou eenmaal”. Ik hoor nog wel eens mensen zeggen dat wanneer hun hond druk is of erg druk gedrag laten zien, ze verwachten dat ze hun hond meer beweging zouden moeten geven, gaan langer wandelen met ze of juist ballen gooien. Dit geeft je uiteindelijk een hond die erg fit is en een goede conditie krijgt maar dat lost het drukke hyper gedrag niet (altijd) op. Het kan zelfs jouw hond extra druk maken. Daarnaast is het voor sommige honden nu eenmaal lastig om zelf rust te nemen en zullen hierbij geholpen moeten worden. Vooral pups en jonge honden hebben daar hulp bij nodig.

Stressemmer

Redenen waardoor jouw hond (te) druk of hyper gedrag laat zien kunnen er vele zijn. In deze blog ga ik echter alleen kort in op het vullen van de zogeheten stressemmer van jouw hond en hoe je kunt toewerken naar voldoende rust voor de hond en hij rustig en kalm gedrag aanleert.

Die stressemmer, wat wordt daar nu mee bedoeld? Gedurende de dag maakt jouw hond van alles mee wat de zogeheten stressemmer van jouw hond vult. Van nieuwe of spannende of leuke ontmoetingen met mensen of andere honden, spelen op een speelveld met hondenmaatjes tot het hebben van onvoldoende rust/slaap, pijn of honger, vult die emmer. Alles wat er gebeurt (prikkels) in de buitenwereld van de hond en ook binnenin de hond zorgt voor een bepaald niveau van stress. Let op, die belasting, die stress, kan zowel negatief zijn als positief zijn, dat zorgt voor aanmaak van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. En daarbij is het goed om te weten dat voor iedere hond de grootte van die stressemmer verschillend is. De uiting van die stress kan op verschillende manieren. Een van de manieren is hyper, onrustig, druk gedrag laten zien.

Ik ga even een zijpad in naar het concept trainen en hoe je kunt toewerken naar het vergroten van de stressemmer, zorgen dat deze minder snel vol raakt en ook zorgen dat de stressemmer sneller leegt. Het concept leren nadenken in opwinding is een belangrijke vaardigheid die je jouw hond kunt aanleren. Een concept, oftewel vaardigheid die je kunt aanleren door middel van korte spellen en praktische oefeningen die dat aanleren. Het doel? Vergroten van de stressemmer en zorgen dat de emmer minder snel vol raakt. Boundery-(plaats) oefeningen zijn daar bijvoorbeeld een goede voor. Ook de snelheid waarmee de emmer leegt, wordt mede bepaald door de vaardigheid: ‘in staat zijn om van hoge naar lagere opwinding’ te kunnen gaan. Ook weer een concept dat je kunt oefenen met specifieke spellen en oefeningen. Hoe kun je nu die stress emmer helpen legen bij je hond? Dingen als vrijheid in het maken van keuzes of beweging geven levert al veel op. Laat je hond vooral dingen doen die hij leuk vindt zoals lekker zwemmen, graven of rennen. Biedt je hond bewust een snuffel wandeling en niet onbelangrijk kijk eens bewust naar zijn slaapplaats in huis. Is deze fijn voor jouw hond? Kan hij daar zijn rust nemen zonder in de loop te staan?

Rustprotocol

Nu is de volgende vraag, wat kun je doen om stapsgewijs toe te werken naar een rustige, kalme hond. Jij kan jouw hond namelijk daarbij helpen. Het zogeheten rustprotocol kan je daarbij handvatten geven. Dit protocol dat een belangrijk onderdeel is van de pijler rust in het concept trainen, geeft weer welke passieve en actieve rustactiviteiten je kunt aanbieden. Daarnaast beschrijft het ook hoe je keuzes van de hond kunt beperken of de ruimte waar hij verblijft kunt beperken om rust te creëren. Dit kun je doen door het neerzetten van bijvoorbeeld een hekje zodat je de ruimte waar de hond verblijft (tijdelijk) kunt verkleinen zodat hij minder druk kan rennen of zich overal in huis met alles kan bemoeien bijvoorbeeld. Jouw hond rustig aaien of zachtjes relaxte muziek aanzetten valt hier ook onder.

Een voorbeeld van een passieve rustactiviteit kan zijn het geven van een kauwbotje aan je hond. Je stimuleert daarmee je hond om rust te nemen. Door te kauwen en likken wordt jouw hond ook nog eens ontspannen want de stofjes die dan vrijkomen zijn stressverlagend en geven een goed gevoel. Actief rust belonen is wellicht wat lastiger te doen in de praktijk. Hierbij ga je namelijk bewust en ‘actief’ de rust die jouw hond laat zien, belonen. Bijvoorbeeld wanneer jouw hond kalmte laat zien als je het wenst maar niet had gevraagd. Of wanneer jouw hond in staat is om rustig bezoek te ontvangen zonder te blaffen of als jouw hond blijft zitten naast je wanneer je met iemand staat te kletsen op straat of lekker zijn mand op zoekt thuis om te gaan rusten. Dat soort momenten nemen we gemakkelijk voor lief aan en vergeten we dan te belonen. Er zijn gedurende de dag namelijk vast meerdere momenten dat jouw hond gewenst rustig, relaxt of kalm gedrag laat zien. Heel bewust gaan letten op en kijken naar het gewenste rustige gedrag van jouw hond in diverse situaties is dus belangrijk en vergeet dan niet te belonen. Wanneer je beloont, doe dat dan zelf ook op een rustige, kalme manier, dat helpt jouw hond het bewaren van die rust.

Welnu, ik hoop je met deze blog een stukje bewustwording te hebben gegeven en handvatten. Heb je nog vragen of wil je meer weten over de methode concept trainen of hoe ik werk? Neem contact met me op, ik help je graag.

Hee, ik ben Lucie

Flowdogs biedt hondentraining en -opvoedingslessen aan op maat. Ik maak graag gebruik van de methode concept training. Een vernieuwende en praktische manier van opvoeden en trainen van jouw hond waarbij je spelenderwijs jouw hond belangrijke vaardigheden aanleert. Je versterkt ook nog eens jullie onderlinge band. Hoe leuk is dat! Alle informatie vindt je op www.flowdogs.nl

Hoe zet je jouw hond 'op' voor succes? 10 tips voor succesvol trainen met jouw hond
meer blogs